Hogyan készül a nemez?

A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével simogatással, dörzsöléssel és gyúrással készítenek. A gyapjúszál külsején apró fogacskák helyezkednek el, melyek ugyan szemmel nem láthatóak, de lúgos vagy savas meleg víz hatására szétnyílnak, majd a simogatással és nyomkodással összeakaszkodnak. Napjainkban a nemezeléshez leginkább szappant használnak, de jó tudni hogy a gyapjú legjobban a házi főzésű szappant szereti. Amikor a simogatástól és nyomkodástól összeállt a nemez, akkor következik a gyúrás. Nagyon fontos hogy a darab kellőképpen meg legyen gyúrva, mert ez adja meg a nemeznek a tartósságot és jó minőséget. A nemezt egészen addig kell gyúrni amig az anyag felületén apró rücskök keletkeznek. Ez azt jelenti hogy az anyagban a szálak egyre sorosabban kapcsolodnak egymáshoz. Igy lesz a nemez majdnem elnyűhetetlen. Az elkészült nemezt alaposan ki kell öblíteni a szappantól és száradni tenni. Szárítás után a fogacskák visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlenné teszik a textilt.

miercuri, 15 decembrie 2010

"Portéka"

Találó név a kézműves termékekhez. Napjainkban már nem is nagyon használják. Régebben a vásárokban mindenki ajánlotta a saját portékáját, manapság mindenkinek a marketing szakértő tervezi meg a legelőnyösebb reklámkampányt. Hát mit tegyünk fejlődik a világ.

Néha el tudnék menekülni a gépiesített, zajos, felgyorsult világból egy olyan helyre amiről csak nagyszüleimtől hallottam, amikor mindenre volt idő. Jó érzés hogy van a "Portéka", egy kis társaság ahol néha megáll az idő. Ahol nem az a fontos hogy mennyit, hanem hogy mit és hogyan, milyen lelkülettel készítesz. 

Hogyha dolgozol valamivel, fontos hogy benne legyen a szíved, a lelked, a lelkesedésed és a szereteted. Ha szeretettel nyúlsz hozzá még a gyapjú is megérzi. Ez valahogy úgy van ,ahogyan az édesanyák belefőzik szeretetüket a családjuk ebédjébe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu